"De samenleving is verruwd"

Met deze quote van minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) in een berichtgeving over een toename van geweld tegen hulpverleners werd ik enige weken gelden wakker. Onbegrijpelijk dat je agressief wordt richting hulpverleners, ik kan daar met mijn hoofd niet bij. Maar het is vooral het standpunt over onze samenleving dat me erg raakt. Het maakt met niet bang of boos… ik voel me beledigd! En het houdt me bezig.

Waarom ben ik beledigd? Omdat ik onderdeel ben van diezelfde samenleving, me daardoor aangesproken voel en juist het exact tegenovergestelde ervaar! Ik merk dat mensen er meer dan ooit voor elkaar zijn. Dat er mooie initiatieven ontstaan. Creatieve oplossingen voor de problemen van vandaag. Veerkrachtigheid en doorzettingsvermogen getoond wordt.

Met de LaptopOpvang.nl verzamelen we oude laptops die na een korte opknapbeurt worden gedoneert aan mensen die het nodig hebben. Een bescheiden bijdrage aan de samenleving die dankzij de geweldige donaties van laptops mogelijk gemaakt wordt. Letterlijk uit het hele land worden laptops opgestuurd door bedrijven en particulieren. Zij leggen de laptop niet weg en kiezen niet voor een kleine winst uit een verkoop, maar geven de laptop gratis weg.

De laptops gaan naar een ieder die het nodig heeft. Zo helpen we samen een groeiende groep van scholieren, studenten, kinderen, goede doelen en zorginstellingen. Een laptop is een fundamenteel gereedschap om te functioneren in deze wereld. Het is de manier om je huiswerk op te maken, je les thuis te volgen, je sollicitatiebrief te schrijven of te videobellen met je dierbare. Ik ben daarom enorm dankbaar en trots op iedere gedoneerde en doorgegeven laptop.

Je zult begrijpen dat dit ons in contact brengt met een veel zonnigere kant van de samenleving dan onze minister van Justitie en Veiligheid. En hoewel de uitspraak begrijpelijk is moeten we ons er tegen verzetten. Aan minister Grapperhaus zou ik willen zeggen: diep respect voor het verantwoordelijke werk dat u, uw ministerie en alle onderliggende organisaties doen in de soms duistere kant van onze samenleving. Troost je, er is een veel zonnigere kant van diezelfde samenleving en hij verruwd echt niet. Hij verandert. Maar ook zeker in iets heel moois.

Steven Somer