Laat het avontuur beginnen!

Laat het avontuur beginnen!

Het begin van de eerste Corona golf dwong alle scholieren om thuis les te volgen. Met een dochter in groep 2 kregen wij elke week braaf een mailtje met opdrachten. De printer werd uit het stof getrokken en een nieuwe (niet uitgedroogde) cartridge viel netjes de dag na bestelling op de mat. Hoppa aan de slag!

Ik denk dat wij geluk hebben en ons goed hebben kunnen aanpassen aan de veranderende wereld. Waarom? Omdat we alle apparatuur al in huis hadden en videobellen en thuis werken al gewend waren. Een soepele overgang.

Niet voor iedereen gaat dat zo snel en makkelijk.

Om gezinnen met jonge kinderen aan een laptop te helpen begon Lucrasoft met de Laptop4Kids actie. Een prachtig initiatief wat heeft geleid tot een paar mooie donaties en blije koppies.

Toen ik via LinkedIn op een berichtje werd gewezen, dit keer geen scholier maar een zorginstelling die vroeg om hulp ging het lampje bij me aan. Even mailen, videobellen, een presentatie in Powerpoint of een werkstuk in Word. We gaan ervan uit dat iedereen dit kan, weet en doet. Maar wat als een laptop van een paar honderd euro een onmogelijke opgaaf is? Gezinnen die net rondkomen, zorginstellingen die voor elke euro zo veel mogelijk zorg moeten leveren, goede doelen die zich willen richten op het doel en niet IT kosten, vluchtelingen die alles achter hebben gelaten in een land dat minder digitaal is dan West Europa. Zij zijn echt geholpen met de oude laptops die wij onder in de la hebben liggen.

Met de Laptop Opvang wil ik helpen. Het doneren van je laptop moet zo makkelijk mogelijk zijn. Mensen willen wel helpen, maar zonder te veel gedoe. Omdat ophalen niet altijd kan verzorg ik een PostNL verzendbarcode. Je laat de barcode bij een PostNL punt scannen en levert de laptop in een stevige doos in.

Ik maak de laptop eerst van buiten schoon. Een goede poetsbeurt later ziet je laptop er al een stuk frisser uit. Soms moet de kabel aan de lader even opnieuw gesoldeerd worden. Daarna gebruik ik DBAN om elke byte op je harde schijf te overschrijven. We willen natuurlijk niet dat er data achter blijft. Ik installeer Windows, waarbij de licentie in veel gevallen gratis te upgraden is naar Windows 10. Gaat dat niet en is het een mooie laptop, dan koop ik een Windows licentie.

Nu komt een punt waar ik nog een oplossing voor moet vinden: Office. Deze moet altijd apart aangeschaft worden en kost bij prijsvechters online zo'n 20 euro. Op den duur zal het te kostbaar worden om voor elke laptop een licentie aan te schaffen. Voorlopig eerst maar eens van de grond komen.

Laat het avontuur beginnen!

(Photo by PxHere)